English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Short Term 12 [2013]

Σάρωσε κατά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του SXSW, όπου κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού, απέσπασε το βραβείο κοινού και στο Φεστιβάλ του Λος Άντζελες ενώ ήταν η μόνη ταινία που εκπροσώπησε την Αμερική στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο σε ένα σύνολο 20 φιλμ.

Η Γκρέις και ο Μέισον δουλεύουν σε ένα ίδρυμα όπου φιλοξενούνται παιδιά με ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά, τα οποία οι γονείς τους αδυνατούν να φροντίσουν. Άλλα από αυτά πηγαίνουν για λίγο καιρό και άλλα «ξεχνιούνται» εκεί μέχρι να ενηλικιωθούν. Η ιστορία ξεκινά με την προσθήκη ενός νέου συνεργάτη του Νέιτ, ο οποίος παρά την καλή του πρόθεση αντιμετωπίζει μάλλον αδέξια τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Ανάμεσα στα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά τους, είναι ο Μάρκους που σύντομα θα ενηλικιωθεί και δεν αντιμετωπίζει καλά την αποχώρησή του από το ίδρυμα και η καινούρια στην «παρέα», η Τζέιντεν, η οποία αρνείται να συναναστραφεί με τους συνομήλικους της πιστεύοντας πως σύντομα θα φύγει από εκεί. Παράλληλα με αυτά, θ’ αρχίσουν να ξεπηδούν «φαντάσματα» του παρελθόντος από τη ζωή της Γκρέις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ερωτική της σχέση με τον Μέισον.


Στην ταινία παρατηρείται με τρυφερότητα, η εύθραυστη ψυχολογία των εφήβων, με ρεαλιστικό τρόπο ειλικρίνεια και χωρίς υπερβολές.  Σε αυτό ίσως να βοηθά και ότι ο Destin Daniel Cretton, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, είχε δουλέψει παλαιότερα σε ένα παρόμοιο ίδρυμα.  Το αποτέλεσμά του λοιπόν είναι μία ιστορία που μπορεί να είναι στην ουσία της σκληρή, όμως το «δράμα» δεν καταπίνει τους πρωταγωνιστές της. Αντιθέτως αντιμετωπίζουν τα όσα τους συμβαίνουν με σοβαρότητα μεν αλλά με και με αισιοδοξία και άμυνα το χιούμορ. Η Brie Larson είναι εξαιρετική ως Γκρέις, δίνοντας σάρκα και οστά σε έναν χαρακτήρα σκληρό και συμπονετικό ταυτόχρονα. Η Γκρέις δίνει σημασία στις λεπτομέρειες της σχέσης της με τα παιδιά και προσπαθεί να ακούει  χωρίς να πιέζει, απλώς δείχνοντάς τους μία σταθερή συμπεριφορά και μία εικόνα κάποιου που μπορείς να εμπιστευτείς. Αν εξαιρέσεις το δικό της παρελθόν και τα δικά της προβλήματα, είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για αυτή τη δουλειά. Ή μπορεί και να είναι το παρελθόν που την κάνει να είναι η κατάλληλη.


Η ταινία είναι υποψήφια στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More