English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ήρωες μας ξεψυχούν απόψε (Nos Heros Sont Morts Ce Soir) [2013]

Της Λίας Παππά

Βρισκόμαστε στη Γαλλία της δεκαετίας του '60. Ο Βίκτορ (Denis Ménochet) είναι απόστρατος της Λεγεώνας των Ξένων και έχει μόλις επιστρέψει από τον πόλεμο στην Αλγερία. Ψάχνει να βγάλει μερικά χρήματα, όταν πέφτει πάνω στον παλιό του φίλο Σιμόν (Jean – Pierre Martins), ο οποίος είναι παλαιστής σε αγώνες κατς.


Αφού περνά τα σωματικά και ψυχολογικά τεστ του ανθρώπου που οργανώνει τους αγώνες, ξεκινά την προπόνηση. Οι αγώνες αυτοί έχουν μοναδικό σκοπό το θέαμα και να αποφέρουν κέρδη σε όσους τους εκμεταλλεύονται, για αυτό και καθένας από τους παλαιστές υποδύεται συγκεκριμένο ρόλο.
Από τη μια μεριά οι ήρωες και από την άλλη τα τέλεια καθάρματα, σε μία καλά στημένη «χορογραφία».
Στη «διανομή» αυτή ο Βίκτορ θα φοράει τη μαύρη μάσκα και θα είναι ο «Γδάρτης της Μπελβίλλ», μονάχα που τα πρόσφατα κατάλοιπα του πολέμου τον κάνουν να μη νιώθει άνετα με το ρόλο του κακού. Αποφασίζουν λοιπόν, μυστικά, να ανταλλάξουν ρόλους με τον Σιμόν, παρά τους κινδύνους που κρύβει αυτό.


Ο David Perrault με το «Οι ήρωες μας ξεψυχούν απόψε» κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους, με μία ταινία με πολλές αναφορές στα φιλμ νουάρ και εντυπωσιακά κοντινά πλάνα, αλλά με μία ιστορία που ο ρυθμός της φθίνει όσο περνά η ώρα.
Οι χώροι: το μπαρ, το γραφείο, το ρινκ, τα αντικείμενα, ο φωτισμός, οι ήρωες του υποκόσμου: οι παλαιστές, ο πράκτορας στοιχημάτων και η μαφία, η στωικότητα του Σιμόν και η ροπή του Βίκτορ προς την καταστροφή ή την ελευθερία, συνθέτουν μία ατμοσφαιρική ταινία με αξιομνημόνευτο στυλ. Δημιουργείται όμως η αίσθηση πως αφήνει μισοτελειωμένες υποθέσεις μετά την πολλά υποσχόμενη παράθεση αρχειακού υλικού από τον πόλεμο της Αλγερίας στην έναρξη της, σε παραλληλισμό με τον αγώνα στο ρινκ.
Στα highlights είναι ο σχεδόν δερβίσικος στροβιλισμός του παλαιστή με την άσπρη μπέρτα του και τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπο του ροκά JeanPierre Martins που εδώ θυμίζει γοητευτικό πρωταγωνιστή άλλης εποχής.

Η ταινία διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αθηνά στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και προβάλλεται στον Κινηματογράφο Δαναό (Αίθουσα 2) τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 22:00.


0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More