English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η Λιμουζίνα: κωμωδία παρεξηγήσεων (The Limousine) [2013]

40 χρόνια πορείας, 16 ταινίες από έναν “αταξινόμητο”. Έτσι  χαρακτήρισε την περασμένη Παρασκευή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης το σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κάλεσε στη σκηνή να του απονείμει εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” και του περιοδικού Σινεμά το Χρυσό Βραβείο της Πόλης των Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.



“Δεν είμαι φανατικός των βραβείων, αλλά τούτο το βραβείο της Πόλης των Αθηνών με συγκινεί ειλικρινά και έχει για μένα μία ιδιαίτερη σημασία γιατί έχω κινηματογραφήσει αυτή την πόλη επί 50 χρόνια οριζοντίως και καθέτως. Δεν υπάρχει δρόμος που να μην έχω μία ανάμνηση από γύρισμα. Εδώ γύρισα τα “Χρώματα της Ίριδας”, εδώ  γύρισα τους “Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας”. Επιπλέον, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συμπολιτών μου που απαξιώνουν αυτή την πόλη και φαντασιώνονται Ρότερνταμ και Άμστερνταμ, εγώ δηλώνω αθεράπευτα ερωτευμένος με την Αθήνα.” είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο.


“Έκανα μία ιδιωτική προβολή για τη “Λιμουζίνα” και είπα ότι πιο πολύ από μία ταινία που βλέπεις είναι μία ταινία που την ακούς  και αυτό επέσυρε σχόλια και θέλω να εξηγήσω. Ίσως έχουμε μάθει να βλέπουμε τις ταινίες, αλλά δεν έχουμε μάθει ακόμα να τις ακούμε. Παρόλο που έχουν περάσει 85 ολόκληρα χρόνια από την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου.  Όλοι λένε βλακωδώς “ο κινηματογράφος είναι εικόνα” και αναφέρονται φυσικά στον βωβό κινηματογράφο, γιατί από το 1929 και μετά ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο εικόνα, είναι εικόνα και ήχος σε ισότιμη βάση.  Εγώ λοιπόν επειδή παίζω 50 χρόνια με τις εικόνες, έχω αρχίσει να τις υποπτεύομαι. Προσπάθησα αυτή την ταινία, η οποία έχει τον υπότιτλο “κωμωδία παρεξηγήσεων”, δηλαδή είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, να τη φτιάξω με τα υλικά του παραμυθιού. Στα παραμύθια μας αρέσει να μας τα διηγούνται κι όχι να μας τα δείχνουν” συνέχισε ο σκηνοθέτης, αναφορικά με την ταινία του και έκλεισε προτρέποντάς μας να εκφραστούμε ελεύθερα κατά τη διάρκεια της ταινίας  και αστειευόμενος σχετικά με τα όσα είπε στην εισαγωγή: “Όσο προχωράει ο καιρός, ενώ μπήκα στο σινεμά ως εικονολάτρης, ίσως να τελειώσω ως εικονομάχος.”


Ο Μάρκος (Νίκος Κουρής), η Κολέτ (Δούκισσα Νομικού στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο) και ο Μαξ (Adrian Frieling) ξεκινούν από το Παρίσι της δεκαετίας του '60 προκειμένου να επιχειρήσουν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ελλάδα του σήμερα. Αυτές οι δυο γραμμές είναι αρκετές για να συνοψίσουν τη σουρεαλιστική ιστορία της “Λιμουζίνας”.  “Απελευθερωμένος, λόγω ηλικίας ίσως, από ανόητες αναστολές, μπόρεσα να τιμήσω ένα σινεμά, μιας εποχής που οι ταινίες δεν είχαν ακόμα υπογράψει με το κοινό, το συμφωνητικό της αληθοφάνειας και δεν ήθελαν να προσποιηθούν το πραγματικό”  λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την ταινία του η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο «Περιπέτειες στην Ευρώπη» του φίλου του Ζάχου Ε. Παπαζαχαρίου. Μονάχα μία βιαστείτε να τη θεωρήσετε μια προσωπική ταινία ή δύσκολη και κουραστική. Αντιθέτως! Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χρησιμοποιεί λίγες αλλαγές στο χώρο: το παριζιάνικο καφέ, το παλιατζίδικο, τη θάλασσα, λίγα πλάνα από Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή και Εθνική Οδό και τοπία της Μάνης και τουλάχιστον τα πρώτα που κυριαρχούν σου δίνουν εντύπωση πως είσαι σε ένα οικείο τοπίο με διαφορετική αισθητική, σαν ένα ταξίδι μέσα σε διαφορετικά είδη ταινιών του παρελθόντος.  Αυτές οι λίγες αλλαγές σε συνδυασμό με τα ξεκούραστα στο μάτι πανοραμίκ που ακολουθούν την κίνηση ή τις ματιές των πρωταγωνιστών βοηθούν στο να επικεντρώσει ο θεατής  στους διαλόγους και τις καταστάσεις και έκαναν το κοινό του κινηματογράφου “Δαναός” να λύνεται ασταμάτητα και αβίαστα στα γέλια. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο με παράδοξες πολλές φορές συναντήσεις πραγματικών ή φανταστικών προσώπων, του παρελθόντος και του παρόντος και παράλληλα ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση.



Η ταινία στην οποία εμφανίζονται ακόμα ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Παύλος  Χαϊκάλης, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Ακύλας Καραζήσης και ο Λευτέρης Βογιατζής στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, θα βγει στις αίθουσες στις 9 Ιανουαρίου από την Feelgood Entertainment.

Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More